Reumatična oboljenja i utjecaj prehrane na njih

Općenito je poznato da kvalitetna i izbalansirana prehrana čini pola zdravlja. Posebno je tomu tako kod oboljelih od reumatoidnog artritisa i sličnih reumatičnih oboljenja.

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana doprinosi nizu čimbenika koji osiguravaju bolji život. Samo neki od njih su održavanje adekvatne težine, podizanje energije u organizmu, jačanje imunološkog sustava i balansiranje mentalnog zdravlja. Isto tako, zdrava prehrana može znatno doprinijeti olakšavanju reumatičnih upaljenja.

Iako hrana ne može tretirati simptome bolesti, jedenje namirnica koje se smatraju „protu-upalnima“ može dovesti do količinskog smanjenja reumatičnih upala. Samo neke od njih su voće, povrće, žitarice i riba bogata omega 3 masnim kiselinama. Nasuprot tome, hrana koja se procesuira na visokim temperaturama i takozvani „junk food“ se povezuje s pojačanim upalama kod oboljelih od reumatičnih bolesti.

Osim što može doprinijeti smanjenju ili ublažavanju reumatičnih upala, prehrana kod oboljelih je bitna kako bi se zadržala zdrava kilaža. Primjerice, osobe s reumatoidnim artritisom često kao simptom pokazuju gubitak tjelesne težine, što se ponajviše povezuje ubrzanjem metabolizma koje je uzrokovano samim artritisom i njegovom autoimunom prirodom. Tijelo sagorijeva više kalorija zbog bolesti, pa se takav gubitak kilograma ne smatra zdravim procesom, već upravo suprotno – može dovesti do pothranjenosti i nedostatka nutrijenata u organizmu, kao što su razni vitamini, kalcij, magnezij i selenij.

Opće upute za zdravu prehranu

Kao opći savjeti koji mogu doprinijeti zdravlju i potencijalno olakšati probleme s reumom možemo istaknuti njih nekoliko:

  • pokušajte jesti većinom voće i povrće;
  • unosite dosta cjelovitih žitarica, kao i graha, leće i drugih mahunarki;
  • smanjite unos rafiniranog šećera;
  • umjereno pijte alkohol;
  • izbjegavajte procesuiranu hranu;
  • nastojte da Vam prehrana bude raznolika.

Bitno je za naglasiti kako je najbitnije jesti i kuhati svježe namirnice, a prehranu „pojačati“ raznim salatama, primjerice od svježeg kupusa, špinata, celera ili peršina. Preporučuju se namirnice i jela bogata bjelančevinama i proteinima, kao jaja, govedina, teletina i janjetina te voće bogato raznim vitaminima, posebno crni ribiz, jagode, jabuke, orašasti plodovi i suho voće.

Neke od namirnica koje bi bilo poželjno izbjegavati su pržena jela – krumpir i jaja, uštipci, pretjerano procesuirana hrana, kao kupovni džemovi i marmelade te biljna ulja. Također se preporuča izbjegavati začine, alkoholna i žestoka pića, umjetne i gazirane sokove te općenito namirnice i pića koja izazivaju kiselost.

Primjeri dijeta kojima se oboljeli služe, a koje su se pokazale zdravim načinima prehranu su mediteranska i paleo dijeta, o kojima će biti riječi u narednim člancima. Ipak, prije bilo kakve promjene načina ishrane, konzultirajte se s Vašim liječnikom i reumatologom.

Vaš Lion M tim

O reumatičnim oboljenjima pisali smo u slijedećim člancima:

Slider

Iskustva naših kupaca

previous arrow
next arrow
Slider

Pratite nas na Facebooku