Bronhitis

Bronhitis

Mogu je koristiti sve dobne skupine, od novorođenčeta do starijih ljudi. Kod djece, savjetujemo mazati svaka cca 2-3h tankim slojem. Mažu se leđa, prsa, vrat i lice dok ne počne sazrijevati slajm. To ćete prepoznati po kašlju, koji postaje zreliji i nije više suh. Male bebe ne znaju iskašljati slajm, stoga ga one ispovraćaju ili pokakaju. Kod starijih ljudi, obično ne treba mazati tako često.

ŠTO JE BRONHITIS?

Bronhitis je upala dišnih puteva, odnosno bronha i može biti uzrokovan infekcijom, virusima, a rjeđe bakterijama.

TKO OBOLJEVA?

Od njega mogu oboljeti sve dobne skupine, najčešće dojenčad, djeca, starije osobe, osobe slabije otpornosti i osobe koje imaju neku drugu kroničnu bolest. Obično se brzo izliječi no može biti ozbiljan problem osobama s kroničnom bolesti srca ili pluća kao i starijim osobama.

ŠTO GA UZROKUJE?

Kod djece obično uzrok bude prehlada, gripa, upala grla ili sinusna infekcija. Obično se pojavljuje zimi kad je zrak hladan i vlažan no njegovom nastajanju također pogoduju loši uvjeti okoliša odnosno otvorena odlagališta otpada, tvornički dim, blizina industrije, pušenje ukućana, boravak u vlažnim prostorima.

VRSTE BRONHITISA:

1. AKUTNI

Od njega uglavnom oboljevaju djeca i bebe i to tijekom zimskih mjeseci. U 90% slučajeva dolazi nakon prehlade odnosno virusne infekcije, a traje kratko i rijetko dolazi do komplikacija. Simptomi akutnog bronhitisa su suhi kašalj koji poslije bude zreo sa šlajmom i povišena temperatura, a može biti prisutna i grlobolja, promuklost te umor.

2. KRONIČNI

Predstavlja bolest starijih ljudi, obično iznad 40-te. Dijagnosticira se nakon što osoba dvije godine za redom ima prisutan kašalj u trajanju od tri mjeseca. Mogu ga uzrokovati izloženost štetnom dimu i kemikalijama na radnom mjestu, dugotrajan boravak u zagađenom prostoru bilo vanjskom bilo unutarnjem kao i pušenje. Dosta pušača boluje od kroničnog bronhitisa a da toga nisu niti svjesni. Jutarnji kašalj sa ispljuvkom je početak kroničnog bronhitisa kod pušača, ali obično se zanemaruje i ne pridaje mu se pažnja nazivajući ga pušačkim kašljem. Nakon nekog vremena kašalj i hroptanje se javlja kroz cijeli dan.

3. OPSTRUKTIVNI

Općenito od bronhitisa oboljevaju djeca do 5. godine zbog imunog sustava koji se tek razvija i uči biti otporan na razne viruse i bakterije. Tako se i opstruktivni bronhitis javlja do 4. godina kao posljedica ne reagiranja na prehladu. Popraćen je suhim kašljem, sviranjem u prsima, ubrzanim disanjem i temperaturom koja ne mora biti uvijek prisutna.

Zašto LION M?

Lion M je prirodna krema bez kortikosteroida i parabena. Zbog svog sastava bilja blagotvorno djeluje na tegobe bilo kojeg oblika bronhitisa bilo da se radi o dojenčadi, djeci ili starijim ljudima. Pomaže sazrijevanje šlajma kao i njegovo izbacivanje te olakšava disanje. Kod dojenčadi i male djece savjetujemo mazati svaka dva do tri sata prsa, leđa, vrat i lice. Male bebe i djeca obično ne znaju iskašljati šlajm, stoga ga oni povrate ili pokakaju. Starijim ljudima savjetujemo mazati prsa, leđa, vrat i lice obavezno navečer prije spavanja, a prema potrebi može se mazati i ujutro i popodne.

Zatvori