Traputac

TRPUTAC USKOLISNI

Plantago lanceolata L. – Najčešći domaći nazivi: uskolisna bokvica, ženska bokvica, mala bokvica

Uskolisni trputac je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice trputca (Plantaginaceae). Poznata je kao biljka čijim listovima djeca zaustavljaju krvarenje.

Opis: Višegodišnja biljka čiji listovi tvore prizemnu rozetu. Listovi su uski, dugi i šiljasti, na kratkim drškama. Cvjetne drške su duže od listova, završavaju kratkom klasastom cvasti. Cvjetovi su bjeličasti. Sjeme je sitno, smeđe boje. Cvjeta od travnja do listopada. Korijen uskolisnog trputca je kratak, ali dobro razgranat. Listovi su smješteni u prizemnoj rozeti, uski su i lancetasti te se nalaze na kratkim peteljkama. Listovi imaju cjeloviti rub, tri do pet (ili sedam) provodnih žila i obrasli su dlakama. Brakteje ili pricvjetni listovi su suhokožičasti te pri dnu ili u sredini dlakavi. Batvo (nadzemna stabljika koja ne nosi listove nego samo cvjetove) je izbrazdano s pet brazdi. Cvjetna stapka je uspravna i obrasla dlakama. Cvjetovi su dvospolni i udruženi u duguljasti cvat klas. Ocvijeće se sastoji od čaške i vjenčića. Plodnica tučka je nadrasla. Prašnika je mnogo. Plod je tobolac sastavljen od dvije sjemenke. Uskolisni trputac je jestiva i ljekovita biljka. U ljekovite svrhe se koriste svježi ili osušeni listovi. Uskolisni trputac je dobra medonosna biljka.

Stanište: Raste samoniklo na livadama, pašnjacima, okućnicama i pored puteva.

Branje i prerada: Koristi se list i sjeme. Listove beremo od svibnja do kolovoza. Sjeme sakupljamo na kraju ljeta. Listove i sjeme sušimo u tankim slojevima u hladu na suhom i prozračnom mjestu.

Kemijski sastav uskolisnog trputca: Listovi uskolisnog trputca su bogati kalcijem i vitaminom A i K. Sadrže i trijeslovinu, polisaharide, sluzne tvari (ksilin), saponine, kumarin, flavonoide, silicijsku (kremičnu) kiselinu, ulje gorušice, alantoin, cink i kalij. Ulje gorušice doprinosi antibiotičkom djelovanju uskolisnog trputca.

Ljekovita svojstva uskolisnog trputca: Pokazuje antibakterijsko, antioksidativno i protuupalno djelovanje. Ima snažno djelovanje na organe dišnog sustava, posebno kod nakupljanja sluznog sekreta. Koristi se za smirivanje kašlja i upale sluznice usne šupljine i ždrijela. Koristi se kod liječenja čira na želucu i kao antibakterijsko sredstvo kod upala crijeva. Zbog kremične kiseline potiče izlučivanje sluzi i olakšava iskašljavanje. Snižava povišenu tjelesnu temperaturu. Koristi se kao sredstvo za liječenje rana, sprečavanje nastanka oteklina i zaustavljanje krvarenja. Alantoin potiče regeneraciju kože.

Uskolisni trputac se najviše koristi u obliku sirupa i čaja. Za pripremu čaja mogu se upotrijebiti samo potpuno suhi listovi koji su nakon sušenja zadržali zelenu boju. Promijenjena boja listova ukazuje na promjenu kemijskog sastava i takvi listovi nisu za upotrebu.

U liječenju bolesti dišnog sustava preporučuje se listove uskolisnog trputca miješati s listovima koprive (Urtica dioica), plućnjakom (Pulmonaria officinalis), stolisnikom (Achillea millefolium) i podbjelom (Tussilago farfara).

Najčešća uporaba: Koristi se kod katara gornjih dišnih puteva, kao pomoć kod izbacivanja sluzi i iskašljavanja, kod upale sluznice usne šupljine i bolesti debelog crijeva. Svjež se koristi kao pomoć kod ozljeda i uboda insekata.

Priprema čaja: Čaj trputca se priprema tako da se 3 grama listova prelije s 250 mililitara vruće vode, ostavi stajati 10 minuta i procijedi. Pije se četiri puta na dan.

Nuspojave pravilne primjene uskolisnog trputca nisu poznate. Uskolisni trputac mogu koristiti i djeca. Kontraindiciran je kod napada bronhalne astme.

Kategorija:

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Traputac”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *